Na een lange carrière in onder meer het speciaal onderwijs en het runnen van een eigen interim-eenmansbedrijf heeft Dick Merle de tijd definitief aan zichzelf. Een deel daarvan besloot hij te benutten om vrijwilligerswerk te gaan verrichten. Elke vrijdag is hij in touw in onze kringloopwinkel Bij Nico Boven.

“Na mijn pensionering besloot ik eens te gaan kijken naar mogelijke vrijwilligerstaken hier in de regio”, vertelt hij. “Zo kwam ik bij Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard terecht. Da’s nu een maand of twee geleden. Het is goed toeven in de kringloopwinkel: aardige collega’s en deelnemers én afwisselende activiteiten. Zo is het bijvoorbeeld leuk om binnengekomen artikelen te sorteren en er een plekje voor te zoeken. Gaat hem om zwaardere stukken dan prijs ik me gelukkig met deelnemer Riccardo in mijn nabijheid. Die knul is beresterk!”

Met de doelgroep in de kringloopwinkel heeft Dick Merle een klik. Dat kan niet los gezien worden van zijn beroepsmatige achtergrond. “Ik ben ooit als leerkracht in het toenmalig LOM-onderwijs begonnen,” vertelt hij. “Later werd daar VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs, red.) aan gekoppeld. In de loop der jaren heb ik verschillende functies gehad. Ik noemde al mijn taak als leerkracht, later werd ik ambulant begeleider, adjunct-directeur en directeur om vervolgens bij de Dienst Stedelijk Onderwijs van de gemeente Rotterdam te gaan werken en uiteindelijk mijn leven in loondienst af te sluiten op de afdeling Orthopedagogiek van Hogeschool Utrecht. Daarna was ik actief als eenmanszaak en hield ik me bezig met projecten op interim-basis. In die periode hadden mijn vrouw en ik een huis gekocht in Frankrijk en stapte ik regelmatig op het vliegtuig om me vanuit Toulouse naar Nederland te vervoeren. Daar verbleef ik dan steeds een dag of vier om te werken, waarna ik weer terug vloog.”

Hun woning in ‘la douce France’ deden Dick Merle en zijn echtgenote in 2019 van de hand. Ze verhuisden terug naar Nederland en wonen sindsdien in Krimpen aan de Lek. “We hadden allebei de behoefte om dichter bij onze familie te zijn.” verklaart hij de remigratie.

SDK is er maar wat blij mee dat Dick Merle zich heeft willen binden als vrijwilliger. Het genoegen is geheel wederzijds, zo verzekert hij. “Ik heb het erg naar mijn zin.”