Elke dinsdag van 09.30 tot 15.00 uur is Janneke Stout als vrijwilliger actief in onze kringloopwinkel Bij Nico Boven in Lekkerkerk. “Ik ben er in juli 2021 mee begonnen”, vertelt ze. “Ik was inmiddels gestopt met werken en ik zocht iets leuks en zinvols om in mijn vrije tijd te gaan doen. Mijn man attendeerde me op een stukje in Het Kontakt, waarin Dagbesteding Krimpenerwaard vrijwilligers vroeg voor de kringloopwinkel. Dat leek me wel iets voor mij, dus meldde ik me aan. Nooit spijt van gehad. Het is mooi om te doen.”

Janneke was tientallen jaren werkzaam in de zorg. “op mijn 17e begon ik als bejaardenverzorgende in De Breeje Hendrick”, vertelt de geboren en getogen Lekkerkerkse. “Na de geboorte van onze kinderen ben ik daar een tijdje mee gestopt om vervolgens weer aan de slag te gaan, ditmaal bij zorgcentrum Crimpenersteyn in Krimpen aan den IJssel, met een ‘uitstapje’ tussendoor naar ‘de Breeje’. Ik eindigde uiteindelijk in de thuiszorg.”

Na haar afscheid koos ze bewust voor vrijwilligersactiviteiten buiten de zorg. “Ik wilde écht wat anders. Zo kwam ik in de kringloopwinkel van SDK terecht. Ik was best benieuwd hoe het zou zijn om op te trekken met mensen met een verstandelijke beperking. Tot dan toe had ik daar nauwelijks ervaring in. Ik ken je wel vertellen: het is erg fijn en ook leerzaam. Ik leer veel van de deelnemers, en dan vooral van hoe ze in het leven staan. Ze houden je als het ware een spiegel voor. Ik heb op die manier ontdekt dat je ook op een andere manier over dingen na kunt denken. Dat werkt heel verrijkend. Ook de afwisseling van mijn vrijwilligerstaken spreekt me aan. Van kleding ophangen en schoonmaken tot en met spelletjes nakijken en een praatje maken met de deelnemers; geen dag is het zelfde. Ook dat is een reden waarom ik elke week met plezier naar de Van Markenstraat kom.”