Na een kleine acht maanden dicht te zijn geweest heropent de buurtsuper van Ammerstol binnenkort voor het eerst weer haar deuren.  Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard gaat zorgen voor deelnemers en hun begeleiding,

Tot 28 januari van dit jaar werd de buurtsuper op franchisebasis gerund door Gemiva. Vanwege de te hoge kosten trok deze zorginstelling na dertien jaar de stekker uit het project. Ammerstol was daarmee een belangrijke voorziening kwijt en de verstandelijk beperkte medewerkers van de winkel hun dagbesteding. “Hier op het dorp werd die sluiting als ‘verschrikkelijk’ ervaren,” vertelt dorpscoöperatie-bestuurslid Han Steenbergen. “Als inwoners moesten we niet alleen onze buurtsuper en haar medewerkers missen, maar ook het sociale bindmiddel dat de winkel is. Je zag dan ook al snel na de sluiting mensen opstaan met een handtekeningenactie om de buurtsuper terug te krijgen. Ook mij ging het verdwijnen ervan aan het hart. Reden waarom ik me samen met veel andere Ammerstollers als vrijwilliger aanmeldde om de winkel een nieuwe start te kunnen geven.”

Uiteindelijk leidde die eensgezindheid tot de oprichting van Dorpscoöperatie Ammerstol én een plan om de buurtsuper in ere te herstellen. Ook gemeente Krimpenerwaard, Plus van der Vlist uit Bergambacht en adviseur/projectleider Jan-Dirk Costeris toonden zich enthousiast. Minstens zo belangrijk was dat de dorpscoöperatie al snel kon steunen op het lidmaatschap van meer dan honderd bewoners én een groep gemotiveerde vrijwilligers die wilden meehelpen de winkel op te bouwen én mede te runnen. In de persoon van Mario Plaisier werd een bedrijfsleider gevonden. “Ik kan niet wachten tot de winkel open gaat,” zegt hij over Buurtsuper Het Zonnetje (want zo gaat de zaak heten). “Ik heb hier eerder drie jaar gewerkt en bewaar daar mooie herinneringen aan. Het is geweldig dat we straks een herstart gaan maken.”

Een nog missende schakel is inmiddels ook ingevuld. Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard gaat de verstandelijk beperkte deelnemers en hun begeleiders van Buurtsuper Het Zonnetje leveren. Daartoe is onlangs een samenwerkingsovereenkomst met Dorpscoöperatie Ammerstol ondertekend. SDK-directeur Arjenne Timmer is al net zo enthousiast als de andere betrokkenen. “Deze buurtsuper is een heel mooi project waar we met plezier onze medewerking aan verlenen. Onze deelnemers en begeleidsters staan al te popelen om te beginnen en voor onze stichting is deze buurtwinkel een welkome achttiende locatie hier in de Krimpenerwaard.”

En zo staan alle seinen op groen voor de revival van de Ammerstolse buurtsuper en kan met vereende krachten verder worden toegewerkt naar de feestelijke opening. “Daar mogen we met z’n allen trots op zijn,” stelt Han Steenbergen vast. “We hebben straks niet alleen een mooie buurtsuper met concurrerende prijzen en een gevarieerd assortiment, maar ook onze dorpsplek voor ontmoeting en verbinding terug.”